Hyppää pääsisältöön

Arvoesineiden digitaalista pitkäaikaissäilytystä

Geologian tutkimuskeskus GTK otti kesällä 2017 käyttöönsä historiansa ensimmäisen röntgentomografialaitteiston. Kolmiulotteisia kuvia fyysisten kappaleiden sisäosista kappaletta vahingoittamatta ottava laitteisto on edelleen Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen tehokas ja kykenee kuvantamaan suurempia kappaleita kuin menetelmällä tavallisesti on mahdollista – aina ihmisen tai dinosauruksen pääkalloon saakka. Menetelmä avasi paljon uusia mahdollisuuksia niin GTK:n näkökulmasta kuin kansallisestikin, sillä se mahdollistaa kolmiulotteisen kopion taltioinnin kappaleesta esim. kappaleen tuhoutumisen varalta. Hyvänä esimerkkinä heti ensimmäisenä syksynä kuvattu Lieksa-rautameteoriitti (kuva 1), joka on kansallisella mittakaavalla täysin uniikki näyte. Lisäksi tietysti tieteellisen tutkimuksen mahdollisuudet ovat valtavat.

 

Lieksa-rautameteoriitti

Kuva 1: 3D-kuva Lieksa-rautameteoriitista, joka on ensimmäinen Suomesta koskaan löydetty rautameteoriitti
 

Mahdollisuuksien mukana tuli myös haasteita, sillä laitteen tuottama datamäärä on suuri. Miten säilyttää data niin että voidaan olla varmoja ettei yksittäinen vahinko tai onnettomuus hävitä niitä? Kapasiteettia tulisi myös olla riittävästi useamman vuoden tuotoksille. Kaupallisten optioiden kartoittamisen jälkeen päädyimme hakemaan datalle pitkäaikaissäilytystä CSC:n ylläpitämästä Fairdata-PAS palvelusta, joka täyttää edellä mainittujen vaatimusten lisäksi myös laitetta rahoittaneen Suomen Akatemian vaatimukset datan julkistamisesta. Sopimusta viilattiin pitkään kuten valtion organisaatiolle kuuluu, mutta datan pitkäaikaissäilytyksen aikamittakaavassa kyse oli silmänräpäyksestä. Ikuista ehtii odottaa. Kävin CSC:llä myös koulutuksen paketointityökalun käytöstä ja vaikka päädyimmekin GTK:lla siirtämään datat säilytykseen paketointipalvelun kautta, tuo koulutus oli erittäin hyödyllinen prosessin ja tarvittavan metadatan ymmärtämiseksi.

Fairdata-PAS on siis GTK:n osalta käynnissä ja saamamme kiintiö täyttyy hitaasti mutta varmasti, kuten kaikki datasäilöt tekevät. Pitkäaikaissäilytykseen käytettävät järjestelmät eivät ole kaikkein helppokäyttöisimpiä jos käyttäjä ei ole kokenut tietokoneenkäyttäjä, mutta onneksi palvelupakettiin kuuluu myös neuvonta ja apua on tähän saakka saanut kaikenkokoisiin ongelmiin. Olen erittäin tyytyväinen siihen, että GTK:n tomografiadatan pitkän tähtäimen säilytykseen on viimein saatu toimiva ratkaisu.

Kirjoittaja

Jukka Kuva


Jukka Kuva työskentelee GTK:lla tutkijana ja hänen toimialaansa kuuluu röntgentomografialaboratorio ja sen kehittäminen. jukka.kuva@gtk.fi, fairdata-pas@gtk.fi

 

Fairdata PAS-palvelu OKM:n tutkimusorganisaatioille tarjoama digitaalisten aineistojen elinkaaren hallinnan ja pitkäaikaissäilytyksen mahdollistava palvelukokonaisuus. Palvelun käyttöönoton vaiheita ja tutkimusaineistojen kapasiteettipyynnöt kuvataan fairdata-sivustolla.

Tagit