PAS-palveluiden määrittelyistä julkaistu päivitetyt versiot
Kansallisten PAS-palveluiden määrittelyistä on julkaistu päivitetyt versiot:
Kansallisten PAS-palveluiden määrittelyistä on julkaistu päivitetyt versiot:
PAS-palveluiden sähköpostilista on hyvä tapa pysyä ajan tasalla PAS-palveluihin ajankohtaisista asioista. Liittymällä listalle saat tiedotukset suoraan sähköpostiisi.
PAS-palvelut lähettää postilistalle viestejä tulevista tapahtumista, koulutuksista ja muista ajankohtaisista PAS-toimintaan liittyvistä aiheista. Postilistan kohdeyhteisönä ovat sekä Kulttuuriperintö-PAS-palvelun että Fairdata PAS-palvelun hyödyntäjät ja mahdolliset tulevat hyödyntäjät, mutta myös kaikki muut PAS toiminnasta kiinnostuneet tahot ovat tervetulleita liittymään postilistalle.
PAS-palvelut ovat julkaisseet laaturaportin vuodelta 2020. Raportissa kuvataan PAS-palveluiden tuottamisen merkittävimmät kohokohdat, PAS-palveluita hyödyntävät organisaatiot ja erityisesti PAS-palveluiden ylläpito vuoden 2020 aikana, jonka päätavoitteet ovat:
Fairdata-kokonaisuuden hyödyntämistä tehostamaan on luotu uusi Fairdata-verkosto. Verkosto pyrkii parantamaan yhteistyötä ja tiedonkulkua Fairdata-palveluita hyödyntävien organisaatioiden ja CSC:n välillä. Yhteistyön avulla voidaan paremmin huomioida Fairdata-palveluiden käyttäjien tarpeet palveluiden kehittämisessä, mukaan lukien Fairdata PAS-palvelu, joka on kiinteä osa Fairdata-palveluita.
NDSA:n pitkäaikaissäilyttämisen tasot matriisi on käännetty suomeksi yhteistyössä CSC:n ja PAS-yhteistyöryhmän kanssa. Matriisi tarjoaa hyvän raamin esimerkiksi aiheen kouluttamiseen sekä myös toiminnan rakenteiden käsittelyyn. Varsinaisen pitkäaikaissäilyttämisen tasot matriisin lisäksi, suomeksi on käännetty myös exceliin perustuva arviointityökalu.
Dokumenttien pysyvä tunniste on urn:nbn:fi-fe202101101409, josta dokumentit löytyvät nyt ja pysyvästi.
CSC on liittynyt Digital Preservation Coalitionin (DPC) jäseneksi. Jäsenyys DPC:ssä lisää CSC:n keskusteluyhteyksiä kansainvälisiin pitkäaikaissäilytyksen toimijoihin ja siten osaltaan vahvistaa CSC:n kyvykkyyttä toimia laadukkaana kansallisena PAS-palveluiden tarjoajana Suomessa. CSC on ensimmäinen suomalainen DPC:n jäsen.
Kansallisgalleriaan kuuluvan Nykytaiteen museo Kiasman mediataide talletetaan Kulttuuriperintö-PAS-palveluun. Museomaailmassa Kiasman mediataiteen kokoelma on merkittävä Suomen mutta myös koko Pohjois-Euroopan mittakaavassa. Kokoelmaan kuuluu yli 550 teosta ja kokoelma on karttuva.
Voimassa oleva tiedonhallinnan lainsäädännön myötä aineistojen suojaustasojen (ST) määrittely on poistunut. Tämä muutos on nyt huomioitu hyödyntävän organisaation ja CSC:n välisessä PAS-palvelusopimuksessa (versio 2.1). Uudistaminen näkyy itse PAS-palvelusopimuksessa ja erityisesti sen liitteessä 6 (PAS-palvelun palvelusopimuksen turvallisuusliite).
Uudistus koskee sekä Kulttuuriperintö-PAS- että Fairdata PAS-palvelua, mutta ei vaadi toimenpiteitä voimassa olevien sopimuksien osalta.
Museovirastossa on laajat ja kattavat Suomea ja muuta maailmaa koskevat kulttuuriperintöaineistot ja sen tehtävänä on muun muassa huolehtia näiden kulttuuriperintötietojen tallentamisesta, ja säilyttämisestä. Kulttuuriperintöaineistoja ovat esimerkiksi historialliset valokuvat, kartat, piirustukset, historiallisen ajan esineistö.
In this webinar we will discuss the digital preservation of research data. What is digital preservation? How should the data be documented and licensed before preservation? How the preservation service and process works in Finland?
This webinar is the first in series of digital preservation. We will continue with the videos and materials with the following themes: