Hyppää pääsisältöön

Perusopas

Hallintaliittymä

Hallintaliittymä on palvelu, jolla valmistellun tutkimusaineiston voi paketoida ja siirtää Fairdata PAS-palveluun. Vastaavasti pitkäaikaissäilytyksessä olevan aineiston voi noutaa hallintaliittymän kautta.

Tunnukseesi tulee lisätä oikeudet erikseen, jotta pääset Hallintaliittymään. Palvelusopimuksen tai säilytyspäätöksen yhteyshenkilön tulee olla yhteydessä PAS-tukeen oikeuksien saamiseksi. Tämän jälkeen voit kirjautua Hallintaliittymään käyttämällä Haka-tunnustasi (Haka Login) tai henkilökohtaista CSC-tunnustasi (CSC Login). Kirjautuminen palveluun on automaattista, jos olet jo valmiiksi kirjautunut johonkin Fairdata-palveluun.

Hallintaliittymän oikeudetHallintaliittymässä on säilytyspäätöskohtaisesti neljänlaisia oikeuksia, joista käyttäjälllä voi olla yksi tai useampi: katseluoikeudet säilytyspäätökseen liitettyjen aineistojen luetteloihin, ehdotusoikeudet aineistojen ehdottamiseksi pitkäaikaissäilytykseen, hyväksymisoikeudet ehdotettujen aineistojen viemiseksi pitkäaikaissäilytykseen, ja aineistojen nouto-oikeudet pitkäaikaissäilytyksestä.

Hallintaliittymän toimintoja

Hallintaliittymän etusivulla on luettelo aineistoista ja niiden tilasta. Aineisto ilmestyy luetteloon automaattisesti, kun se on joko jäädytetty IDA-palvelussa tai tuotu palveluun erikseen, ja kuvailtu Qvaimessa tai Metax-rajapinnan kautta. Yläreunan hakutoiminnolla voit suodattaa luetteloa.

Valitessasi aineiston, voit tehdä mm. seuraavia toimia:

  • Liittää aineiston säilytyspäätökseen (ehdotusoikeudet)
  • Ehdottaa aineistoa pitkäaikaissäilytykseen (ehdotusoikeudet)
  • Hyväksyä aineiston pitkäaikaissäilytykseen (hyväksyntäoikeudet)
  • Noutaa aineiston pitkäaikaissäilytyksestä (nouto-oikeudet). Nouto ei lopeta säilytystä.

Kun hyväksyt aineiston pitkäaikaissäilytykseen, se paketoidaan, validoidaan, ja viedään säilytykseen automaattisesti. Validoinnin tulokset näet yksityiskohtaisesti. Validointi voi myös hylätä aineiston, joten on tärkeää lopulta tarkastaa, että aineisto päätyi säilytykseen.

Mikäli IDA-palvelua ei hyödynnetä, aineisto voidaan tuoda erikseen sopien Hallintaliittymässä, jossa pääset luomaan hakemistoja aineistollesi sekä lähettämään koneeltasi tiedostoja luomiisi hakemistoihin. Tätä kautta voit myös lähettää kokonaisia aineistoja kerralla.

Tarkemmat käyttöohjeet työkaluista tutkimusaineistojen valmistelemiseksi ja viemiseksi pitkäaikaissäilytykseen löydät Fairdata-palveluiden sivuilta.